Miksi älypuhelinsovelluksista on tullut erityisen tärkeitä älykodin automaatiolle vuonna 2021?

Olipa kerran kaukosäädin, salaperäinen esine, jonka avulla pystyi ohjaamaan etänä esineitä, kuten televisiota. Se, jolla oli kaukosäädin, piti valtaa!

Zenith valmisti ensimmäisen kaukosäätimen 1950-luvulla, mutta sen perustana oleva tekniikka juontaa juurensa mahtavaan Nikola Teslaan. Mutta sen jälkeen viestintätekniikan kehittymisen ansiosta, meillä on nykyään saatavilla kaukosäätimiä, jotka ohjaavat kaikkia kotimme toimintoja – myös televisiota. Ja kaikki tämä tapahtuu älypuhelimiimme asennettujen sovellusten ansiosta.

Älykodin järjestelmien kehitys ja niiden integrointi

Palatakseni vielä kaukosäätimiimme, todellinen ongelma oli se, että koska meillä oli monia erilaisia laitteita – televisio, stereojärjestelmä, videonauhuri – tarvitsimme monia erilaisia kaukosäätimiä, koska jokainen ohjausjärjestelmä oli itsenäinen ja valvoi eri toimintoja.

Kun tekniikka parani, huomasimme, että oli helpompaa omistaa vain yksi “kaukosäädin”, joka voisi ohjata kaikkia näitä laitteita. Ja älypuhelimemme, joka on vain pieni sovelluksille omistettu tietokone yhteyksineen, oli täydellinen tähän tarkoitukseen. Ja me otimme myös seuraavan askeleen: miksi se ei ohjaisi muita järjestelmiä, jotka tähän asti olivat erillisiä, kuten lämmitysjärjestelmää ja hälytysjärjestelmää?

Ja se oli mahtava idea, joka vakiinnutti “yhdistettyjen kotien” konseptin eli kodit, joissa kaikki toiminnot on integroitu ja joita ohjataan älypuhelimella – tai jopa äänellä. Kaikki tämä eri järjestelmien integrointi tapahtuu tehokkaiden viestintä protokollien avulla. Nämä ovat saavuttaneet kypsyy tensä yhden 5G-sovelluksen, niin sanotun “esineiden internetin (IoT)” alla.

5G ja yhdistetty koti

Esineiden internetin ansiosta kaikki meitä ympäröivät esineet pystyvät synkronoitumaan taustalla älypuhelimiemme kanssa, kun meillä on kiire tehdä jotain muuta.

Se voi esimerkiksi tapahtua virheettömästi, kun avaamme suosikki nettikasino pelit ja pelaamme kolikkopelejä, joissa meitä ympäröivät äänet ja musiikki. Ne saavat meidät tuntemaan, että olemme sisällä rahapelitalossa tai mukana striimatussa pelissä korkean intensiteetin pokeripöydässä – samalla kun istumme mukavasti kotisohvallamme ja pyydämme puhelimen älykästä avustajaa kytkemään ilmastoinnin päälle.

Näiden uusien protokollien avulla kaikki kotimme järjestelmät voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa suurilla nopeuksilla – juuri sillä nopeudella, jota tämän uuden tietoliikenneverkkojen kehityksen määritykset lupaavat. Ja se kaikki tapahtuu saumattomasti ja lähes luonnollisesti, ilman yhteysviiveitä.

Älysovellukset muuttavat kotia

Kuten olemme sanoneet, siitä, että voimme integroida kaikki ympärillämme olevat laitteet yhteen järjestelmään ja hallita niitä mielemme mukaan, on tulossa yhä tärkeämpi (ja erittäin kätevä) osa jokapäiväistä elämäämme.

Tässä on pieni lista neljästä suosituimmasta, jotka ovat tyypillisesti saatavilla sekä Androidin että Applen järjestelmiin.

  • Amazonin Alexa
    Voit sanoa mitä haluat Amazonin virtuaaliassistentista, mutta et sitä, että se ei olisi kätevä ja suosittu, sekä sen vuoksi maailman suosituin. Se on virtuaaliavustaja, joka yhdistää sinut ja ympärilläsi olevat laitteet yleensä äänikomennolla. Oletuksena se on jo liitetty useisiin laitteisiin, ja koska se on erittäin suosittu, yhteensopivuuslista pitenee, mikä tekee siitä vakiovaatimuksen. Myös ihmiset, joilla on ongelmia puhumisen kanssa, voivat käyttää Alexaa, koska sen toimintoja voidaan myös ohjata sovelluksesta.
  • Samsungin SmartThings
    Siellä, missä on Amazon, eteläkorealainen elektroniikkajätti ei malta pysyä poissa. Sen komentokeskus on tehty yhdistymään kaikkiin konsernin valmistamiin IoT-laitteisiin, joita on paljon. Lisäksi SmartThings-järjestelmä ja sen sovellusliittymä Google Echo -tuotteiden kanssa avaavat uusia näköaloja tämän paketin tarjoamille mahdollisuuksille.
  • Googlen Google Home
    Tämä on vielä yksi lisäosa maailman kuuluisimman hakukoneen rönsyilevästä järjestelmästä, joka juurikin läpäisevän läsnäolonsa vuoksi on päättänyt tarjota älykodin hallintapalveluja kahdella järjestelmällä: Google Home ja Chromecast.
  • Applen Apple Home
    Apple Home -järjestelmä sisältää kaiken Applen elektronisen laitetekniikan ja laajentaa sitä Home-sovelluksella, jonka ohjauspaneelissa voit hallita saumattomasti sekä Applen että muiden kuin Applen järjestelmiä. Sen Homekit on käytettävissä kaikilla iOS -laitteilla. “Oheislaitteet” on kytketty Applen omistaman järjestelmän kautta täydellisen tietoturvan varmistamiseksi.